background3b

background7 

Methode

De Physical Sense Methode

Ik werk volgens de Physical Sense Methode, hierbij leer ik mensen hun eigen pijnklachten te analyseren en op te lossen. Kortom: je wordt je eigen therapeut! De belangrijkste elementen waar deze methode uit bestaat:

  • Uitleg hoe je lichaam werkt wat betreft bewegen, aan de hand van beeldmateriaal
  • Uitleg en zelf ervaren waarom bepaalde bewegingen/gewoontes pijn veroorzaken
  • Uitleg en zelf ervaren hoe deze beweging zonder pijn kan worden uitgevoerd
  • Training van de nieuwe manier van bewegen in zoveel mogelijk verschillende situaties en door veelvuldige herhaling eigen maken

Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij het aanleren van een nieuwe sport. In het begin kost het je moeite om een bepaalde beweging uit te voeren. Het voelt zelfs niet lekker: je kunt spierpijn en andere ongemakken ervaren! Na verloop van tijd wordt de beweging natuurlijk en gaan je spieren er aan wennen. Nu kun je voelen wanneer je de beweging goed doet of niet.

Voorbeeld met tennissen:

Je leert serveren.

In het begin is het lastig om alleen al de bal op te gooien, te raken en over het net te krijgen. Laat staan binnen de lijnen en in het andere vak! Als je hierop traint, voel je uiteindelijk wanneer je de service goed uitvoert. Het voelde goed en het resultaat was er naar! Maar ook wanneer het mis gaat, voel je dat al tijdens het serveren. Uiteindelijk kun je zelfs aanwijzen wat er mis ging. Wanneer je op dat niveau bent aangeland, kun je jezelf ook gaan corrigeren en je service verder verbeteren.

Dit is precies de manier waarop ik je leer van je pijnklachten af te komen: ik leer je een nieuwe manier van bewegen EN je eigen bewegingen analyseren. Dat wil dus niet zeggen dat je het nooit meer fout doet en zelfs niet dat je nooit meer pijn zal hebben. Maar nu ben je wel in staat om de oorzaak van de pijn te achterhalen! Gefeliciteerd: je bent je eigen therapeut geworden!

Voor uitleg over het ontstaan en theoretische onderbouwing van de methode download hier de PDF.